bron: Aikido en haar dynamische werking door A.Westbrook & O.Ratti Aikido-dojo Aikikai Aalter - Forum


Home
Info
Route
Kalender
Fotogalerij
Forum
Links
Privacy-beleid

vorige pagina volgende pagina

 

KODO: Ancient Ways
Lessons in The Spiritual Life of the Warrior

By Rev. Kensho Furuya
© Ohara Publications,Inc
ISBN : 0-89750-136-5

This book is a compilation of articles written between 1988 and 1995 as the Ancient Ways column in Martial Arts Training magazine.

Please visit : www.aikidocenterla.com for more info on Sensei Furuya

 

 

 

 

 

Natuurlijk is een zwarte gordel belangrijk voor een Krijgskunstenaar, maar je zou het nooit mogen bekijken als zijnde belangrijk.

"Wees nederig !" Makkelijk gezegd, moeilijk om te doen.

"Train hard !" Makkelijk gezegd, moeilijk om te doen.

"Geef geen show !" Makkelijk gezegd, moeilijk om te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommigen zeggen dat de wereld slechts een "droom" is, maar wanneer we de training beginnen stoppen we met dromen.

Als je alles beheerst besef je eindelijk dat je geen Meester bent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In vroegere tijden hield de krijger elk moment een visioen van zijn eigen leven en dood voor ogen. Vandaag doen we dit niet meer. Dit is het grote verschil tussen het verleden en het heden.

Sawaki Kodo Roshi zei :"Verkrijgen is afzien, verliezen is Verlichting." Dit zijn grote woorden waaraan we zouden moeten denken bij alles wat we doen.

 

 

Wat betekent een zwarte gordel echt ?
(What does a black belt really mean ?)

 

Door de interesse in mijn column “Ancient Ways” ontvang ik post uit alle uithoeken van de wereld. En de vraag die het meest wordt gesteld is zonder twijfel :”Hoe lang duurt het voor ik een zwarte gordel heb ?”
Ik weet niet hoe deze vraag binnen andere scholen wordt beantwoord maar de leerlingen in mijn dojo weten ondertussen al dat het stellen van deze vraag hen meteen een aantal jaar zou terugzetten in hun training. Voor hen zou het een ramp zijn.
De meeste mensen zouden overgelukkig zijn als ik hen zou vertellen dat het slechts een paar jaar duurt vooraleer ze een zwarte gordel krijgen, maar ongelukkig genoeg is dit niet het geval. En hoewel ik bang ben dat de meeste mensen niet echt gelukkig zullen zijn met mijn antwoord, denk ik dat de algemene verkeerde opvattingen over “Wat is een zwarte gordel ?” zo goed mogelijk uitgelegd moeten worden. Dit is geen populair onderwerp om over te discussiëren, althans niet op de manier waarop ik dit ga doen. Ik waarschuw mijn leerlingen er inderdaad voor om deze vraag dus niet te stellen. Het antwoord is niet wat zij willen horen.

Hoe krijg je een zwarte gordel ? Je vind een bekwame leraar en een goede school, begint met je training en je werkt hard. Op een dag – niemand weet juist wanneer – zal het komen. Het is niet gemakkelijk, maar het is het waard. Het kan een jaar duren, het kan tien jaar duren. Je kan het ook nooit bereiken. Als je begint te begrijpen dat de zwarte gordel niet zo belangrijk is als de training zelf, kom je waarschijnlijk dicht bij het niveau van een zwarte gordel. Wanneer je beseft dat, hoe hard en lang je ook traint, er nog altijd een leven lang studie en training voor je ligt tot je sterft, dan ben je dicht bij je zwarte gordel.
Gelijk wel niveau je bereikt, als je denkt dat je een zwarte gordel “verdient” of als je denkt dat je nu “goed genoeg” bent om een zwarte gordel te krijgen, dan ben heel ver van je doel af en is er nog een hele lange weg af te leggen om je zwarte gordel te bereiken.
Train hard, wees nederig, geef geen show voor je medeleerlingen of leraar, klaag niet over je taken en doe je best bij alles in je leven. Dit is wat het betekent een zwarte gordel te zijn.
Overdreven zelfzeker zijn, je kennis tentoonstellen, competitief zijn, neerkijken op anderen, een gebrek aan respect tonen en uitkiezen wat je wel of niet wilt doen (er van uit gaand dat sommige taken beneden je waardigheid zijn) zijn een aantal zaken die studenten karakteriseren die nooit de zwarte gordel zullen bereiken. Wat ze rond hun middel dragen is slechts een stukje stof dat ze hebben gekocht in de lokale gevechtsport speciaalzaak.
De ware zwarte gordel, gedragen door een ware zwarte gordel-houder, is de witte gordel van een beginner die zwart is geworden door de kleur van zijn zweet en bloed.
O-Sensei, de stichter van Aikido droeg altijd een witte gordel en zei dat hij slechts een “beginner” was in Aikido. Een andere grote Krijgskunstenaar zei ooit :”Ach, de zwarte gordel die ik draag dient enkel om mijn broek op te houden.”.

Trainingspatronen

Het eerste niveau van de zwarte gordel wordt in het Japans shodan genoemd. Het betekent letterlijk “Eerste Niveau”.
Sho (eerste) is een interessant ideogram. Het is samengesteld uit twee radicalen die betekenen “stof” en “mes”. Om een kledingstuk te maken snijdt men eerst een patroon uit de stof. Het patroon bepaalt de stijl en het uitzicht van het uiteindelijke kledingstuk. Als het patroon buiten proporties is of een fout bevat zullen de kleren er slecht uitzien of niet passen. Op de zelfde manier is je training vooraleer je een zwarte gordel krijgt belangrijk : het bepaalt welke zwarte gordel je uiteindelijk zult zijn.
In de vele jaren dat ik al les geef heb ik gemerkt dat leerlingen die zich enkel bezighouden met de snelheid waarmee ze een zwarte gordel kunnen halen erg snel ontgoocheld raken eenmaal ze tot het besef komen dat het harder is dan ze dachten. Leerlingen die komen om les te volgen, zonder echt interesse te tonen voor graden en promoties, doen het altijd goed. Zij worden niet onderdrukt door oppervlakkige en onrealistische doelen.

Een tijdje terug kwam er een oudere heer naar mijn dojo om daar de lessen te volgen. Hij was 69 jaar oud en had acute bursitis in de schouders. Hij vertelde dat zijn dokter hem had aangeraden met aikido te beginnen maar dat hij niet was geďnteresseerd in graden of promotie. Hij wilde enkel een klein beetje training voor zichzelf. Ik duwde hem niet in een bepaalde richting maar liet hem de lessen volgen en zich amuseren. Ik was verbaasd hoe goed hij het deed na een aantal jaar. Er was zelfs een gast-leraar uit Japan die hem bezig zag en aan me vroeg :”Waarom draagt die man nog geen zwarte gordel ? Hij is zeer goed!”. Naast de onmiddellijke promotie genas hij daarna ook nog het meeste van de bursitis bij de man.
Aan de andere kant is er ook een bekend verhaal over Yagyu Matajuro, die een zoon was uit de beroemde Yagyu samurai-familie uit het 17de eeuwse feodale Japan. Ik heb dit verhaal al eerder vermeld. Hij werd uit huis gezet wegens het gebrek aan talent en potentieel en zocht daarna het onderricht van de meester Zwaardvechter Tsukahara Bokuden, in de hoop alsnog meesterschap over het Zwaard te bereiken en zo zijn plaats in de familie terug in te nemen.
Tijdens hun eerste gesprek vroeg Matajuro aan Tsukahara Bokuden “Hoe lang zal het duren vooral ik zwaardmeester ben ?”. Bokuden antwoordde : “Oh, ongeveer vijf jaar als je erg hard werkt.”
“Als ik nu dubbel zo hard train, hoe lang duurt het dan ?” wilde Matajuro weten. “In dat geval, tien jaar.”, repliceerde Bokuden.

Vinden van de juiste focus

Waar moet je dan op focussen als je niet focust op het verkrijgen van een zwarte gordel ?
Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar je moet je energie focussen op je training. Als je echter denkt “Ik zal me concentreren op mijn training om zo mijn zwarte gordel te krijgen.” dan speel je spelletjes met je eigen geest en zal dit uiteindelijk leiden tot je eigen ontgoocheling.
Is het mogelijk om eenvoudigweg te denken “Ik vergeet mijn graad volledig ?”. Is het mogelijk om tegen jezelf te zeggen dat je die nooit zal bereiken ? Zal je altijd bezig blijven met je zwarte gordel, de gedachte ergens verstoppend in de diepte van je geest ? Anders gezegd, kan je eenvoudigweg jezelf concentreren op je training, zonder rekening te houden met iets anders ? Is het mogelijk om uiteindelijk te besluiten dat je zwarte gordel “enkel iets is om je broek mee op te houden.”?
Je zou ook moeten beseffen dat, hoewel je alle vereisten, alle correcte technieken en vormen beheerst, hoewel je de juiste hoeveelheid uren training hebt gehad, je daarom nog steeds niet kan worden gekwalificeerd als zwarte gordel. Het bereiken van je zwarte gordel is dan ook geen kwantitatief iets dan kan worden gemeten of gewogen zoals het kopen van groenten op de markt. Je zwarte gordel heeft te maken met jezelf als persoon.
Hoe je jezelf gedraagt binnen en buiten de dojo, je houding ten opzichte van je leraar en medeleerlingen, je doelen in het leven, hoe je omgaat met de obstakels in je leven en hoe je volhardt in je training, zijn allemaal belangrijke condities voor je zwarte gordel. Tegelijk word je een model voor medestudenten en uiteindelijk bereik je de status van leraar of assistent-instructeur. In de dojo is je verantwoordelijkheid veel groter dan die van de gewone leerling en je bent aansprakelijk voor veel, veel meer dan diegene die jonger zijn dan jezelf. Je verantwoordelijkheden zijn even groot als die van een zwarte gordel-houder.

Het bereiken van focus op training

Hoe focussen we op onze training ?
Succesvolle training betekent, in grote mate, dat we alles wat we doen bekijken op een redelijke en realistische manier. Meer dan we denken kijken we niet naar onze realistische doelen maar naar onze dromen en waanbeelden. Wil je uitblinken in de Krijgskunsten omdat dit jezelf en je leven kan verbeteren of ben je gemotiveerd door de laatste actiefilm ? Is je training geďnspireerd door een sterk verlangen jezelf te Verlichten of wil je enkel de filmster in de laatste vechtfilm imiteren ? Alhoewel menig ervaren Krijgskunstenaar bij deze vragen gniffelt is het toch verrassend hoe veel mensen informeren naar Krijgskunsten met het idee later de nieuwe Chuck Norris of Steven Seagal te worden. Maar deze mensen zijn zichzelf geworden op hun eigen manier. Jij bent jezelf. We hebben allemaal onze helden, rolmodellen en dromen maar we moeten een onderscheid maken tussen onze fantasieën en de realiteit van onze training als we willen dat die training ooit betekenisvol en succesvol zal zijn.

Realiteit

Training heeft niets te maken met graad, zwarte gordels, trofeeën of lintjes. De krijgskunst is niet eenvoudigweg het spelen van onze fantasieën. Het heeft te maken met ons eigen leven en dood. Het is niet enkel hoe we onszelf verdedigen in een kritieke, levensbedreigende situatie maar ook hoe we de levens van anderen kunnen verdedigen. Je kan nooit iemand anders zijn, of het nu een filmster, leraar of multimiljonair is. Je moet jezelf worden, je Ware Zelf. Hoe veel John Doe er ook van droomt om James Dean, Bruce Lee of Donald Trump te zijn, hij kan enkel John Doe zijn. Als John Doe echt John Doe wordt, 100 procent, is hij Verlicht tot zijn eigen Ware Zelf. Een gemiddeld persoon leeft slechts 50 procent, of misschien 80 procent, van zijn leven en weet nooit echt wie hij is. Een Krijgskunstenaar leeft 100 procent van zijn leven en wordt vlekkeloos. Dit is wat de ware zwarte gordel-drager moet zien te realiseren binnen zichzelf. Hij is niemand anders dan zichzelf en zijn training lijdt tot Verlichting van de natuur van zijn Ware Zelf, zijn echte Zelf. Dit is de essentie van onze training in de Krijgskunsten.

Het bereiken van je zwarte gordel

Denk aan het verliezen van je zwarte gordel, niet aan het bereiken ervan. Sawaki Kodo, een Zen-meester, zei vaak :”Verkrijgen is afzien, verliezen is Verlichting.”
Als iemand zou vragen wat het verschil is tussen Krijgskunstenaars uit vroegere generaties en hedendaagse Krijgskunstenaars zou ik het als volgt samenvatten. Krijgskunstenaars uit vroegere generaties bekeken hun training als het “verliezen” van iets. Ze gaven alles op voor training en hun Kunst. Ze gaven hun families, jobs, veiligheid, reputatie, geld, alles op om zichzelf te volbrengen.
Tegenwoordig denken we enkel nog aan gewin. “Ik wil dit, ik wil dat.” We willen Krijgskunsten studeren maar we willen ook geld, een mooie wagen, roem, draagbare telefoons en alles wat de anderen ook hebben.
Shakyamuni Buddha gaf zijn koninkrijk, zijn paleizen, zijn prachtige vrouw en al de rest op om Verlichting te zoeken. De eerste leerling van Bodhidharma, die algemeen aanzien wordt als de grondlegger van Kung Fu, sneed zijn linkerarm af om zo te kunnen studeren bij zijn leraar.
We moeten vandaag de dag niet zo’n drastische maatregelen nemen om Krijgskunsten te kunnen studeren maar toch zouden we de spirit en toewijding van de oude meesters niet mogen vergeten. We moeten ons realiseren dat ook wij in onze levens offers moeten maken om onze training na te streven.
Als de leerling zijn training bekijkt uit het standpunt van verlies in plaats van gewin, komt hij dicht bij de spirit van de oude meesters en wordt hij het waard om een zwarte gordel te dragen.

Enkel als je uiteindelijk elke gedachte over graad, gordel, trofeeën, roem, geld en meesterschap opgeeft, zal je bereiken wat echt belangrijk is in je training. Wees nederig, wees zacht. Zorg voor anderen en plaats iedereen voor jezelf. Krijgskunst studeren is het bestuderen van je Ware Zelf. Het heeft niets te maken met graad. Een grote Zen-meester zei ooit :”Het bestuderen van je Zelf is je Zelf vergeten. Het vergeten van je Zelf is het begrijpen van alle dingen.”

     

Dit is een vertaling uit het boek “KODO- Ancient Ways : Lessons in the Spiritual Life of the Warrior/Martial Artist”, geschreven door Rev. Kensho Furuya. Deze vertaling gebeurde met medeweten van Rev. Kensho Furuya. Om meer te weten over Sensei Furuya kan je terecht op : www.aikidocenterla.com, op de KODO YahooGroup of via e-mail : aclafuruya@earthlink.net . Ik heb geprobeerd de originele teksten zo letterlijk mogelijk te vertalen. Alle schrijffouten of kleine tekstuele aanpassingen om de leesbaarheid te behouden zijn volledig voor mijn rekening. Vragen en/of opmerkingen betreffende deze vertaling zijn altijd welkom op bart.schoonaert@telenet.be.

This is a translation from the book “KODO- Ancient Ways : Lessons in the Spiritual Life of the Warrior/Martial Artist”, written by Rev. Kensho Furuya. The translation was done with his consent. To learn more about Sensei Furuya and his teachings, please visit : www.aikidocenterla.com , or the KODO YahooGroup or via e-mail : aclafuruya@earthlink.net . I have tried to translate the texts as literaly as possible. Any typographical errors or minimal textual modification to increase readability are my own. Questions and/or remarks concerning this translation are more then welcome at bart.schoonaert@telenet.be.

vorige pagina volgende pagina


Wens jij ook jouw visie over of ervaringen met Aikido kwijt in ons forum?
Stuur uw tekst naar de forum-bus.

Enkel teksten waarvan de naam en adresgegevens van de auteur bij ons gekend zijn kunnen worden gepubliceerd, op verzoek kan het artikel anoniem geplaatst worden. De dojo behoudt zich het recht tot weigering van publicatie.
Het opnemen van een artikel houdt niet in dat de dojo akkoord gaat met de inhoud ervan. In geval van citaten en/of vertalingen van reeds uitgegeven materiaal blijft de toezender van het artikel zelf verantwoordelijk voor het respecteren van de auteursrechtelijke bescherming.
Enkel zelfgeschreven teksten komen in aanbod, artikels reeds op het web beschikbaar kunnen worden opgenomen via link naar de betreffende site.

[HOME][TOP]


© 02.11.2004 by Sven De Schryver. email: Aikido-dojo Aikikai Aalter